BEIGLI - Mákos és diós
Hozzávalók és Elkészítés
1 kg liszt
20 dkg margarin
8 dkg porculor
1 egész tojás
egy csipet só
2 dl langyos tejben felfuttatott fél élesztő
Az egészet jól összegyúrjuk /ha kell még tejet adhatunk hozzá /. Hideg helyre téve néhány órát pihentetjük.
Utána 6 felé vágjuk a tésztát, kisodorjuk és betöltjük a töltelékekkel. Felcsavarjuk, megkenjük tojással és meleg helyen pihentetjük fél órát. Utána ismét megkenjük tojással és ezután hideg helyen pihentetjük fél órát.
Mérsékelt melegségű sütőben 40 percig sütjük, közben megfordítjuk.
Máktöltelék:
26 dkg cukor
2 és fél dl víz
Ebből szirupot főzünk. / magyarán jól összeforraljuk, hogy alaposan elolvadjon a cukor /
Ezt ráöntjük 40 dkg darált mákra.
Teszünk bele: 2 ek. mézet, törött szegfűszeget, fahéjat, mazsolát, reszelt citromhéjat.
Összekeverjük, és ez a mennyiség 3 rúdra kell, hogy elég legyen.
Diótöltelék
2 dl tej vagy víz
22 dkg cukor
Ebből szirup lsd. mint az előbb.
Ráöntjük 30 dkg darált dióra.
Ízesítjük: 1 ek. mézzel, fahéjjal, citrom és-narancshéjjal, mazsolával.
És állítólag egy kis piskóta morzsával, ami azért kell bele, hogy sülés közben ne repedezzen ki. (Én nem raktam bele.)
Ez is 3 rúdnyi mennyiség.