FŐZŐCSKÉZDE

Receptek..., melyeket a drága jó anyámtól, a nagyanyámtól, a déditől... na jó, meg a zanyóstul is tanultam, beismerem... meg hát a gugül is a barátunk... :-)

TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Hozzávalók

  • 2-3 közepes fej (kb. 750 gr.) káposzta
  • 800 gr darált disznóhús (zsíros!!!)
  • pár darab füstölt hús vagy csont vagy kolbász
  • 4 nagy fej hagyma
  • kb. 400 gr. kerekszemű rizs
  • só, bors, pirospaprika, vegeta
  • olaj
  • 150-200 ml paradicsomlé (ha édes káposztából készül)
  • 1 csokornyi kapor
  • pár szál csombor/kakukkfű
  • ecet (ha édes káposztából készül)

Elkészítés

Ha friss káposztából készül, akkor egy nagy lábosba felrakjuk egy kis ecetes vízbe főni, hogy egy kicsit megpuhuljon, és könnyebben levelekre lehessen szedni. Ha savanyú káposztából készül, akkor jól át kell mosni, be is lehet előző este egy vízzel teli edénybe/vödörbe áztatni, hogy ne legyen annyira savanyú. A káposztát ezután levelekre szedjük, a torzsáját kivágjuk, és ha túl nagyok lennének a levelek, félbevágjuk őket. Amelyikek nagyon szakadtak, plusz a torzsákat, kisebb darabokra felvágjuk, és félretesszük.

A töltelékhez bő olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd pirospaprikát adunk hozzá, és beletesszük a rizst is, és kicsit megpirítjuk. Fűszerezzük ízlés szerint (só, bors, vegeta). Belekeverjük a darált húst is, majd leszedjük a tűzről. Ezzel a töltelékkel aztán betöltjük a káposztaleveleket. (A levelekre egy kanállal rakunk a töltelékből, majd a kicsi oldalát felhajtjuk, utána pedig a hosszú oldalán feltekerjük, és a másik kicsi oldalát, ami marad a tetején, ujjal belenyomkodjuk.)

Az edény aljára elhelyezünk káposztaleveleket, csombort, kaport, és a közepére teszünk egy darab füstölt húst. Aztán szépen körbe lerakjuk a betöltött káposztaleveleket. Minden réteg közé lehet rakni egy-egy darab füstölt húst is. A tetejére apróbbra darabolt káposztát rakunk, illetve kaprot, csombort, és ha édes káposztából készül, akkor paradicsomlét is. (Ha savanyúból, akkor nem.) Aztán annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Fedőt teszünk rá, és nagy lángon addig főzzük, amíg el nem kezd forrni. Utána nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg meg nem puhul minden. Tejföllel lehet tálalni.

toltott_kaposzta.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 16
Heti: 226
Havi: 676
Össz.: 586 572

Látogatottság növelés
Oldal: Töltött káposzta
FŐZŐCSKÉZDE - © 2008 - 2024 - agotakonyhaja.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »