TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók
Elkészítés
Ha friss káposztából készül, akkor egy nagy lábosba felrakjuk egy kis ecetes vízbe főni, hogy egy kicsit megpuhuljon, és könnyebben levelekre lehessen szedni. Ha savanyú káposztából készül, akkor jól át kell mosni, be is lehet előző este egy vízzel teli edénybe/vödörbe áztatni, hogy ne legyen annyira savanyú. A káposztát ezután levelekre szedjük, a torzsáját kivágjuk, és ha túl nagyok lennének a levelek, félbevágjuk őket. Amelyikek nagyon szakadtak, plusz a torzsákat, kisebb darabokra felvágjuk, és félretesszük.
A töltelékhez bő olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd pirospaprikát adunk hozzá, és beletesszük a rizst is, és kicsit megpirítjuk. Fűszerezzük ízlés szerint (só, bors, vegeta). Belekeverjük a darált húst is, majd leszedjük a tűzről. Ezzel a töltelékkel aztán betöltjük a káposztaleveleket. (A levelekre egy kanállal rakunk a töltelékből, majd a kicsi oldalát felhajtjuk, utána pedig a hosszú oldalán feltekerjük, és a másik kicsi oldalát, ami marad a tetején, ujjal belenyomkodjuk.)
Az edény aljára elhelyezünk káposztaleveleket, csombort, kaport, és a közepére teszünk egy darab füstölt húst. Aztán szépen körbe lerakjuk a betöltött káposztaleveleket. Minden réteg közé lehet rakni egy-egy darab füstölt húst is. A tetejére apróbbra darabolt káposztát rakunk, illetve kaprot, csombort, és ha édes káposztából készül, akkor paradicsomlét is. (Ha savanyúból, akkor nem.) Aztán annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Fedőt teszünk rá, és nagy lángon addig főzzük, amíg el nem kezd forrni. Utána nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg meg nem puhul minden. Tejföllel lehet tálalni.